Tibetaanse Geneeskunde

Consult

In het consult bij Tibetaans geneeskundige ‘amchi’ Lama Jampa Chojor Rinpoche is er ruim aandacht voor de patiënt. Aan de hand van een uitgebreid vraaggesprek en het onderzoek van pols, tong, ogen, en eventueel urine, wordt de diagnose gesteld.

De polsdiagnostiek geeft een indruk van de drie basisenergieën (wind, gal en slijm) en van de conditie van de verschillende organen.
De conditie van de tong en het oogwit kunnen het beeld dat ontstaan is uit het onderzoek van de pols bevestigen en aanvullende informatie geven.

Op basis van het gehele onderzoek stelt de Tibetaans geneeskundige de diagnose in hoeverre en op welke wijze de drie basisenergieën, afzonderlijk of in combinatie met elkaar, uit balans zijn. Vervolgens geeft de Tibetaans geneeskundige voeding en gedrag adviezen en – waar nodig – Tibetaanse kruidenpillen. Soms worden aanvullende therapieën aangeraden zoals lichaamsbeweging, meditatie, massage en drukpunten behandeling met kruiden. Aandacht voor het ziekteproces en inzicht in wat zich daarin voordoet, is daarbij onontbeerlijk en essentieel.

Bij aanhoudende lichamelijke en psychische klachten is het verstandig om ook uw huisarts te raadplegen. De adviezen en kruidenpillen vervangen niet automatisch een reeds ingezet regulier geneeskundig traject.

Een consult wordt niet alleen gehouden in het Himalayan Sorig Center in Wildervank. Hiervoor zijn ook mogelijkheden aanwezig in Westerbork, Groningen, Oostwold, Oudkarspel en Emmen.

 

De kosmische elementen en de drie basisenergieën

Alles wat leeft, alles buiten ons en in ons eigen lichaam, is volgens de Tibetaanse geneeskunde samengesteld uit de vijf kosmische elementen: ether, lucht, vuur, aarde, en water. In het menselijk lichaam zetten deze vijf elementen zich om in drie basisenergieën: wind (ether en lucht), gal (vuur) en slijm (aarde en water).

  •  Wind energie
    De wind energie omvat alles wat in ons lichaam beweegt: onze motoriek, de ademhaling, de circulatie, de spijsvertering en onze zintuiglijke functies. Ook emoties, geestelijke activiteiten, spanningen en zorgen, horen hierbij.
  • Gal energie
    De gal energie zorgt voor de warmte regulatie in ons lichaam, voor een deel van de spijsvertering, voor de leverfunctie en voor de bloedsomloop.
  •  Slijm energie De slijm energie regelt de koude energie van het lichaam: de spijsvertering, de vochthuishouding, het hormoonstelsel en het lymfestelsel. Het zorgt ook voor de stevigheid van ons lichaam.