Leraren

Onderstaande leraren zijn de voornaamste leraren van het Tibetaans Boeddhisme en de Bon.

 

600547_377068772353871_1279437709_n

 

 Onderstaande lama’s zijn de leraren die aan ons centrum verbonden zijn.

 

Tulku Lama Ratag Rinpoche

Rata Tulku is de 7de reïncarnatie in zijn lijn. Hij is geboren in Darjeeling, India in 1971. Tijdens zijn geboorte waren er een aantal bijzondere tekenen, waardoor men wist dat het een bijzonder kind was. Zijn vader kwam uit het oosten van Tibet, Kham. En zijn moeder kwam uit grensgebied van Tibet en Nepal. Na een paar jaar verhuisde de familie naar Kathmandu waar Rinpoche als een gewone jongen naar school ging. Op tien jarige leeftijd maakte Rinpoche kenbaar dat hij graag monnik wilde worden en ging toen naar het Gaden Jangste klooster in Zuid-India, om daar de Geshe studie te gaan volgen. Hij ontving de monnikswijding van de leraar van zijne Heiligheid de Dalai Lama, Ling Rinpoche. Op zijn 16de  werd Rinpoche erkend als reïncarnatie van de 6de Ratag Tulku, door Zijne Heiligheid de Dalai Lama. Na het behalen van zijn Geshe Lharampa graad in 2002, is Rinpoche nog 1 jaar naar het tantrische klooster Gyume gegaan. Daarna  heeft Rinpoche in Taiwan een centrum opgezet. Sinds 2012  is Rinpoche benoemd tot abt van het Geyje Norling klooster in Tawang, India.

 


Lama Jampa Chojor Rinpoche

Hij word ook wel Lama Po genoemd. Geboren op 21 april 1978 in de Tawang regio, in Arnuchal-Pradesh, India. Rond zijn derde, vierde levensjaar uitte hij duidelijk allerlei verwijzingen naar waar hij eerder geboren was en thuis hoorde. Dit alles werd later officieel bevestigd middels verschillende testen gedaan door de monniken van het Tawang klooster. Op zes jarige leeftijd is Rinpoche toen monnik geworden en 1 jaar later ontving hij de novice wijding van Gelsar Rinpoche in het Tawang klooster. Waarna hij op dertienjarige leeftijd officieel werd geïnstalleerd als zijnde de derde incarnatie van Lama Po. In beide eerdere incarnaties was Rinpoche een monnik van zowel het Tawang als het Dagpo  klooster. Rinpoche heeft daar tot zijn zestiende gestudeerd. In die periode begon Rinpoche al aan zijn studie van de Tibetaanse geneeskunde en medicinale tantra’s onder leiding van Geshe Lhawang Gonpo als ook met Gelong Rinchen Tsering. Daarna is hij naar het Gaden Jangste gegaan voor verdere studies. Al daar verbleef Rinpoche in Tsawa Khangtsen gedurende dertien jaar en studeerde de vijf grote teksten. Ook hier is Rinpoche alweer naar een paar jaar verder gegaan met zijn studie in de Tibetaanse geneeskunde en medicinale tantra’s. Ook zag hij daar al vele patiënten, monniken en leken.
In 2006 is Rinpoche voor het eerst naar Europa gegaan en heeft zich uiteindelijk in 2008 kunnen vestigen in Murcia, Spanje. Vanwaar Rinpoche ook bezoeken brengt aan Nederland en Duitsland om patiënten te zien.

 

 

Jangchub Pelsang Rinpoche

Geshe Jangchub Pelsang Rinpoche is geboren in 1985 in Tawang, noord-India. En erkend als een 12e incarnatie van een grote meester die zijn Boeddhistische activiteiten in Tibet, Bhutan en India heeft uitgevoerd. Tegenwoordig wordt hij zeer gewaardeerd in Bhutan en in de Indo-Tibetaanse regio van Tawang. Hij trad op 5-jarige leeftijd toe tot het Geyje Norling klooster en later tot het Tawang Gaden Namgyal Lhatse klooster gelegen is in de Indiase deelstaat Arunachal Pradesh.  Daar begon hij zijn algemene en Boeddhistische studies en op 15-jarige leeftijd verhuisde hij naar het Instituut voor Boeddhistische Dialectiek in Dharamsala (India), waar hij na 17 jaar studie van de Boeddhistische filosofie de titel van Geshe Rimé verwierf, die de vier scholen van het Tibetaans boeddhisme omvat.  Na zijn studie bracht hij enige tijd door met het helpen van de plattelandsbevolking van het Tawang gebied met lessen, adviezen en initiaties.  Daarna verhuisde hij op verzoek van Lama Jampa Rinpoche in 2017 naar Spanje.  Momenteel verblijft hij het grootste deel van zijn tijd in het Boeddhistische centrum in Madrid, waar hij lezingen, adviezen en initiaties geeft. En geregeld deelneemt aan sociale hulp- en ontwikkelingsprojecten.

 

 

 

Geshe Ngawang Zopa

Geshela werd in India geboren op 5 mei 1967. Zijn moeder Yangzom en vader Lobsang Chodak ontmoetten elkaar in India, na hun vlucht uit bezet Tibet. Vader was vroeger monnik bij het Sera Je klooster in Tibet. Geshela groeide op in Kollegal, zuid India.
Toen Geshela 11 jaar was vroeg een vriend van zijn vader hem of hij monnik wilde worden. Ja, dat wilde hij. Tien dagen later vertrok hij in een door zijn vader gemaakt monniksgewaad naar het Sera Je klooster.
Geshela behaalde er na een studie van 23 jaar, de hoogste onderscheiding: de Geshe Lharampa Graad. Om zich verder te bekwamen in boeddhistische tantra, studeerde Geshela 2 jaar aan het Gyume Tantrische College.
In 2001 werd hij in Sera Je benoemd als hoofd van de onderwijscommissie, een taak die hij drie jaar met succes vervulde.
Sinds de zomer van 2008 is Geshela de vaste leraar van Boeddha´s Gompa.

 

 

lama_dawa_large

Acharya Lama Dawa
Lamala  is geboren in 1973 in Trongsa, Bhutan. Daar heeft hij zijn opleiding gedaan in Trongsa High School.
Vervolgens trad hij in Karma Shri Nalanda Instituut, Rumtek, Sikkim, India in het jaar 1991 en studeerde boeddhistische filosofie, liturgieën, Sanskriet, Engels taal en andere boeddhistische rituelen tijdens zijn volledige cursus van 11 jaar.
Na zijn afstuderen ging hij de traditionele drie en een half jaar retraite in onder leiding van wijlen Ven. Bokar Rinpoche in Mirik, Darjeeling India.
Hij kreeg onderricht en instructies van Zijne Heiligheid de 17 Gyalwang Karmapa en Kagyu Ngakzod (Kagyu Schatkist van Instructie) van H.E Jamgon Kongtrul Rinpoche evenals vele instructies en verschillende leringen van H.E Gosher Gyaltsub Rinpoche  en Ven. Sangye Nyenpa Rinpoche.
Sinds oktober 2009 is hij residente-Lama van het Boeddhistisch centrum TTC-Hamburg Duitsland.